ua en ru

Рада планує посилити безпеку інформресурсів ЦВК через кібератаки

Рада планує посилити безпеку інформресурсів ЦВК через кібератаки Фото: ВРУ (РБК-Україна)

Проектом пропонується збільшити видатки бюджету-2018 на користь функціонування Держреєстру виборців

Верховна рада України підтримала за основу законопроект №8496 для посилення безпеки інформаційних ресурсів ЦВК в умовах постійних кібератак на інформаційні системи в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону №8496 про внесення змін у додаток №3 до закону "Про державний бюджет України на 2018 рік" за основу з другого разу підтримали 237 нардепів, за основу і в цілому проект підтримали лише 199 парламентарів.

Проектом передбачається збільшити видатки загального фонду за бюджетними програмами "Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів" і "Функціонування Державного реєстру виборців" відповідно на 36 810,0 тис. гривень та 12 850,0 тис. гривень. Для збільшення фінансування за цими програмами пропонується відповідно зменшити видатки загального фонду за бюджетною програмою "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" на 49 660,0 тис. гривень.

Зазначається, що вказаний законопроект не передбачає залучення додаткових бюджетних коштів, оскільки пропонується здійснити перерозподіл видатків у межах загального обсягу витрат загального фонду держбюджету, передбаченого комісії в бюджеті-2018 між бюджетними програмами, закріпленими за ЦВК.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що, за словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, є обґрунтовані підстави вважати, що Російська Федерація спробує вплинути на вибори в Україні. Зокрема, через це ЦВК, Держслужбі спецзв'язку і захисту інформації, СБУ, Нацполіції доручено утворити міжвідомчу робочу групу для забезпечення надійного та безпечного функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" під час проведення президентських і парламентських виборів в 2019 році.