ua en ru

Турчинов: є обґрунтовані підстави вважати, що РФ намагатиметься вплинути на вибори в Україні

Турчинов: є обґрунтовані підстави вважати, що РФ намагатиметься вплинути на вибори в Україні Фото: Олександр Турчинов (РБК-Україна)

В Україні буде створено розвідувальні органи єдиної інтерактивної бази даних про кіберінциденти

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що є обґрунтовані підстави вважати, що Російська Федерація намагатиметься вплинути на вибори в Україні. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу РНБО.

Як повідомляється, Турчинов провів засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, у ході якого розглядалися питання кібербезпеки України, зокрема, стан захищеності об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах Центральної виборчої комісії.

"Є обґрунтовані підстави вважати, що російське керівництво намагатиметься за будь-яку ціну використати виборчий процес для реалізації планів гібридної агресії проти нашої держави", - сказав він.

Він також додав, що досвід США та країн Західної Європи свідчить, що Кремль намагатиметься вплинути через кібернетичний та інформаційний простір на суспільно-політичні процеси в України.

"Інформаційна та кібербезпека виборів вимагатиме злагодженої та скоординованої роботи багатьох державних інституцій, насамперед ЦВК, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації відповідних підрозділів Служби безпеки України та Національної поліції", - додав він.

За результатами засідання, ЦВК, Держслужбі спецзв’язку та захисту інформації, СБУ, Нацполіції доручено утворити міжвідомчу робочу групу для забезпечення надійного та безпечного функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" під час проведення президентських та парламентських виборів у 2019 році.

Зокрема, планується проведення кібернавчань. Крім того, Нацполіція має забезпечити належну охорону телекомунікаційного обладнання та телекомунікаційних мереж.

Також було прийнято рішення щодо посилення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також створення розвідувальних органів єдиної інтерактивної бази даних про кіберінциденти.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що за словами голови Верховної ради Андрія Парубія, Росія може спробувати втрутитись у вибори в Україні.

Також повідомлялося, що президент України Петро Порошенко розраховує на протидію втручанню Росії у вибори з боку Центральної виборчої комісії та спецслужб.