ua en ru

Рада відправила на доопрацювання законопроект про врегулювання ядерної безпеки

Рада відправила на доопрацювання законопроект про врегулювання ядерної безпеки Фото: Верховна Рада (rada.gov.ua)

Кілька нардепів відзначили, що прийняття закону може загрожувати закриттям рентгенологічних кабінетів

Верховна рада України відправила на повторне перше читання законопроект №5550 "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроект у першому читанні підтримали лише 205, 218, 215 нардепів при 226 необхідних. За відправку документа на доопрацювання проголосував 241 нардеп.

Підкресилмо, кілька нардепів у ході обговорення проекту відзначили, що прийняття документа може загрожувати закриттям рентгенологічних кабінетів.

Зміст проекту закону

Законопроектом передбачається гармонізувати законодавство України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановити єдині основні норми безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

Крім того, метою проекту є врахування вимог щодо державного регулювання питань, що стосуються поводження з урановими рудами.

Проектом планується врегулювати питання ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону та питання радіаційного захисту при медичному опроміненні.

Крім того, передбачається удосконалити державне регулювання діяльності з видобування і переробки уранових руд та запровадження ліцензування переробки уранових руд, враховуючи особливості технологічного циклу виробництва уранового концентрату.

Врегулювання питань радіаційного захисту при медичному опроміненні

Зокрема, встановлюється, що суб’єкти діяльності, які проводять діагностичні та терапевтичні процедури з використанням джерел іонізуючого випромінювання, забезпечують належну якість цих процедур, оцінюють діагностичні дози пацієнтів, здійснюють планування лікувальних доз, забезпечують радіаційний захист пацієнтів та перевірку радіаційних параметрів обладнання, що використовується в діагностичній та інтервенційній радіології, ядерній медицині, комп’ютерній томографії та радіотерапії.

Застосування будь-яких джерел іонізуючого випромінювання для медичного опромінення, введених в експлуатацію після 6 лютого 2018 року, забороняється у разі використання:

  • рентгенівських апаратів, призначених для проведення рентгеноскопії без підсилювача рентгенівського зображення;
  • нових рентгенівських апаратів без пристрою для здійснення автоматизованого контролю експозиції та дози (потужності дози);
  • апаратів для дистанційної променевої терапії з номінальним значенням енергії пучка понад 1 мегаелектронвольт без пристрою для перевірки основних параметрів опромінення;
  • апаратів в інтервенційній радіології без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про дозу опромінення пацієнта;
  • апаратів в інтервенційній радіології та комп’ютерних томографів, у тому числі обладнання для планування та виконання медичного дослідження, без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про значення параметрів режимів роботи зазначеного обладнання наприкінці медичного дослідження, необхідних для оцінки дози опромінення пацієнта;
  • нових нерадіонуклідних установок та пристроїв, що генерують іонізуюче випромінювання, без пристрою для інформування лікаря про параметри, необхідні для оцінки дози опромінення пацієнта.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує парламенту передбачити створення територій спеціального промислового використання в зоні відчуження.