ua en ru

Рада планує спростити подання фінансової звітності

Рада планує спростити подання фінансової звітності Фото: Верховна Рада України

Законопроект прийнято у першому читанні

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №4646-д "Про внесення змін до Закону України" Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні "(щодо вдосконалення деяких положень)". За документ з другого разу проголосували 245 депутатів ВР (спочатку 215 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому, скорочену процедуру підготовки проекту до другого читання підтримали лише 208 і 194 депутата ВР.

Документом, зокрема, планується удосконалити порядок надання та оприлюднення фінансової звітності, передбачивши її подання підприємствами, що застосовують МСФЗ, в єдиному електронному форматі, а також зобов'язав підприємства надавати копії фінансової звітності за запитом юридичних та фізичних осіб згідно з законом "Про доступ до публічної інформації "

Законопроектом пропонується визначити, що незначні недоліки, виявлені в первинних документах, не є підставою для невизнання господарської операції.

Планується встановити для цілей бухгалтерського обліку критерії віднесення підприємств до мікропідприємствам, малим, середнім і великим підприємствам згідно з положеннями Директиви ЄС № 2013/34 / ЄС; а також установити, що підприємства, які здійснюють діяльність з видобування корисних копалин загальнодержавного значення, складають фінансову звітність за МСФЗ

Проект пропонується поширити на операції по виконанню бюджетів та складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Законопроектом передбачається уточнити період складання проміжної фінансової звітності з метою забезпечення однозначності у визначенні періоду, за який вона складається, і дозволити не складати консолідовану фінзвітність малим групам, які відповідають критеріям, передбаченим цим законопроектом. При цьому пропонується звільнити мікро - і малі підприємства від подання звіту про управління. Для середніх підприємств передбачити невідображення у звіті про управління, так званої нефінансової інформації.

Нагадаємо, раніше Рада відправила на доопрацювання законопроекти щодо спрощення подання фінзвітності.