ua en ru

Рада відправила на доопрацювання законопроекти щодо спрощення подання фінзвітності

Рада відправила на доопрацювання законопроекти щодо спрощення подання фінзвітності Фото: Верховна Рада України

Таке рішення підтримали 226 парламентарів

Верховна Рада України відправила на повторне перше читання законопроекти №4646 (урядовий) та №4646-1 (депутатський) "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо удосконалення деяких положень)", передає кореспондент РБК-Україна.

Так, проекти були відправлені на доопрацювання з третьої спроби мінімально необхідною кількістю голосів - 226 голосами (спочатку підтримали 198 та 225 депутатів парламенту).

Зазначимо, що урядовим проектом пропонувалося удосконалити порядок подання та оприлюднення фінансової звітності, передбачивши її подання підприємствами, що застосовують МСФЗ, в єдиному електронному форматі, а також зобов’язавши підприємства надавати копії фінансової звітності за запитом юридичних та фізичних осіб відповідно до закону "Про доступ до публічної інформації".

Також планувалося встановити для цілей бухгалтерського обліку критерії віднесення підприємств до мікропідприємств, малих, середніх та великих підприємств відповідно до положень Директиви Європейського союзу № 2013/34/ЄС.

Крім того, передбачалося уточнити період складання проміжної фінансової звітності з метою забезпечення однозначності у визначенні періоду, за який вона складається.

Нагадаємо, раніше заступник голови Національного банку України Роман Борисенко зазначив, що українські банки повинні перейти на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9) з 1 січня 2018 року.