ua en ru

Рада планує надати Держкосмосу спеціальний статус

Рада планує надати Держкосмосу спеціальний статус Фото: Держкосмосу Рада хоче надати спеціальний статус (facebook.com DKAUkraine)
Автор: Юлия Струк

Державному космічному агентству планують надати спеціальний статус. Верховна рада підтримала за основу законопроект №5017.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР.

"За" проголосували 260 нардепів. Проект закону прийняли без обговорення.

Закон пропонує чітко розмежувати повноваження між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерством оборони та Держкосмосом.

У законі прописані повноваження агентства:

  • державний нагляд (контроль) за дотриманням суб'єктами космічної діяльності України приватної форми власності законодавства про космічну діяльність;
  • створення й експлуатація наземного і космічного сегментів супутникових систем зв'язку, мовлення та дистанційного зондування Землі, контролю і аналізу космічної обстановки, координатно-часового та навігаційного забезпечення;
  • експлуатація, підтримка і вдосконалення об'єктів космічної діяльності;
  • розробка і функціонування Системи сертифікації космічної техніки України.

Документ встановлює спеціальний статус Держкосмосу. Однак його пропонують залишити в структурі Кабінету міністрів під курируванням профільного віце-прем'єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Агентству нададуть відповідний статус і право формувати політику в космічній галузі держави, а також розпоряджатися підприємствами космічної галузі.