ua en ru

Рада планує виключити кримінальну відповідальність за дискримінацію

Рада планує виключити кримінальну відповідальність за дискримінацію Фото: пленарне засідання українського парламенту

Кримінальну відповідальність мають намір замінити на адміністративну

Верховна Рада виключила кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації і замінила її на адміністративну. Відповідний проект закону №3501 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом ЄС)" у першому читанні за основу підтримав 231 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначається, що законопроект покликаний усунути прогалини в законодавстві щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації в Україні.

Так, документом пропонується внести зміни до закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", Кодексу України про адміністративні правопорушення і Кримінального кодексу України.

Статтю 1 закону пропонується доповнити новими визначеннями, а саме "множинна дискримінація", "віктимізація", "дискримінація за асоціації", "розумне пристосування" та відмова в розумному пристосуванні".

Як зауважується, зазначені доповнення спрямовано на імплементацію до національного законодавства положень директив Європейського союзу, а також чітке визначення всіх форм дискримінації, встановлювати гарантії для захисту від тих форм дискримінації, які фактично існують, але в даний час перебувають за межами правового регулювання.

Також передбачається чітке визначення переліку обставин, за яких встановлення певних обмежень або надання привілеїв у разі їхньої обґрунтованості не може вважатися дискримінацією.

Законопроектом пропонується надати Уповноваженому ВРУ із прав людини повноваження щодо винесення за результатами розгляду звернень осіб та/або груп осіб з питань дискримінації обов'язкових для виконання вимог (приписів) про усунення порушень законодавства у сфері запобігання і протидії дискримінації.

Крім того, документом пропонується внести зміни до статті 161 Кримінального кодексу України, вилучивши кримінальну відповідальність за дискримінацію (пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв), і замінити її адміністративною відповідальністю.

"Зазначені зміни забезпечать пропорційність і домірність відповідальності за порушення законодавства у цій сфері і значно спростять процедурний механізм розгляду судами справ за фактами дискримінації", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше українському парламенту запропонували виключити кримінальну відповідальність за дискримінацію.