ua en ru

Раді пропонують виключити кримінальну відповідальність за дискримінацію

Раді пропонують виключити кримінальну відповідальність за дискримінацію Фото: Верховна Рада України

Кримінальну відповідальність пропонують замінити на адміністративну

Верховній Раді України пропонують виключити кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації та замінити її адміністративною. Про це йдеться у відповідному проекті закону №3501 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)", який був зареєстрований в Раді 20 листопада.

Автори законопроекту - Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Марія Іонова, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олена Масоріна і Світлана Заліщук.

Зазначається, що закон покликаний усунути прогалини у законодавстві щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації в України.

Так, проектом Закону пропонується внести зміни до закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України.

Статтю 1 Закону пропонується доповнити новими визначеннями, а саме "множинна дискримінація", "віктимізація", "дискримінація за асоціацією", "розумне пристосування" та "відмова у розумному пристосуванні".

Відзначається, що зазначені доповнення спрямовані на імплементацію у національне законодавство положень Директиви Європейського союзу, а також чітке визначення усіх форм дискримінації, що встановлюватиме гарантії для захисту від тих форм дискримінації, які фактично існують, але на теперішний час перебувають поза межами правового регулювання.

Також передбачається чітке визначення переліку обставин, за яких встановлення певних обмежень або надання привілеїв у разі їх обґрунтованості не може вважатись дискримінацією.

Законопроектом пропонується надати Уповноваженому ВРУ з прав людини повноваження щодо видання за результатами розгляду звернень осіб та/або груп осіб з питань дискримінації обов'язкових для виконання вимог (приписів) щодо усунення порушень законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації.

Крім того, документом пропонується внести зміни до статті 161 Кримінального кодексу України, вилучивши кримінальну відповідальність за дискримінацію (пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв), та замінити її адміністративною відповідальністю. "Зазначені зміни забезпечать пропорційність та співмірність відповідальності за порушення законодавства у цій сфері та значно спростить процедурний механізм розгляду судами справ за фактами дискримінації", - сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав пакет законів, необхідних для лібералізації візового режиму України з Європейським союзом.