ua en ru

Рада передала право оформлення спадщини сільрадами

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 5141 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування).

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 5141 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування). За відповідне рішення проголосували 254 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що підпише цей закон одразу після його ухвалення.

"У випадку, якщо цей закон буде прийнятий без будь-яких змін, я сьогодні його підпишу і відправлю в Адміністрацію Президента",- сказав спікер.

Після позитивного голосування за закон Турчинов дав доручення секретаріату Верховної Ради підготувати законопроект для підпису.

Законопроект покликаний спростити процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно (насамперед, у сільських населених пунктах). Для цього передбачається надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування сільських населених пунктів.

Також законопроектом пропонується скасувати обов'язкове проведення оцінки майна у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення (до таких спадкоємців, зокрема, належать діти спадкодавця, онуки, рідні брати та сестри, той з подружжя, який його пережив, батьки тощо), а також у випадку спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Нагадаємо, 29 травня 2014 р. Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 0985 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" (з пропозиціями Президента України), який пропонував закріпити за сільськими, селищними радами процес оформлення спадщини сільським спадкоємцям. Тоді за відповідне рішення проголосували 243 нардепи.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 6 серпня 2014 р. ( 1284-VII). Проте у законі йдеться, зокрема що "Фонд державного майна України у сфері оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності здійснює: професійну оціночну діяльність у процесі приватизації та оренди державного майна; веде у визначеному ним порядку Державний реєстр оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності, які здійснюють оцінку майна, майнових прав і провадять професійну оціночну діяльність за відповідними напрямами (спеціалізаціями)" та інше. В законі не згадується право сільських та селищних рад на оформлення спадщини сільським спадкоємцям.