ua en ru

Рада відправила закон про вимоги до якості донорської крові на доопрацювання

Рада відправила закон про вимоги до якості донорської крові на доопрацювання Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Нардепи у вівторок, 15 вересня, не змогли встановити вимоги до якості донорської крові. Народні депутати відправили на повторне друге читання відповідний законопроект №3648.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Ухвалення документа в другому читанні підтримали лише 216 парламентарів, а за направлення його на доопрацювання у профільний комітет проголосували 249 нардепів.

Даний закон пропонує створити в Україні Компетентний орган, який буде виконувати функції з ліцензування діяльності суб'єктів системи крові, контролю за їх діяльністю у частині дотримання вимог щодо якості донорської крові та її компонентів.

Також цей орган повинен забезпечити збір та обробку інформації, що стосується серйозних несприятливих випадків або реакцій, пов'язаних з операціями з донорською кров'ю і її компонентами.

Закон також передбачає введення принципу безкоштовного добровільного донорства крові.

Нагадаємо, за основу даний законопроект нардепи схвалили 16 липня, за нього тоді проголосували 293 депутати.

Як писало РБК-Україна, Рада також схвалила законопроект №3649 за основу, яким хочуть штрафувати донорів крові за неправдиву інформацію про стан здоров'я.