ua en ru

Рада скасувала законопроект про механізм реструктуризації валютних кредитів

Рада скасувала законопроект про механізм реструктуризації валютних кредитів Фото: Верховна Рада України

ВР не вистачило голосів для подолання вето президента

Верховна Рада України скасувала раніше прийнятий у третьому читанні законопроект № 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті", який був ветований президентом України, передає кореспондент РБК-Україна.

За подолання вето президента проголосували лиш 54 нардепа при мінімально необхідних 300.

"Шановні колеги, закон скасовано", - сказав спікер ВР Володимир Гройсман.

"Не можу підтримати пропоновані Законом, що надійшов на підпис, порядок та умови реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України і тому пропоную Закон України" Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті "відхилити", - сказано в пропозиціях президента Петра Порошенка до закону.

Відзначимо, що документом встановлювалося, що кредитори за письмовою заявою позичальників, що мають діючі невиконані (на момент набрання чинності цього закону) зобов'язання за споживчими кредитами, зобов'язані провести реструктуризацію зобов'язань за такими споживчими кредитами на умовах і в порядку, визначених цим законом.

Кредиторам заборонялося встановлювати для позичальників додаткові зобов'язання по сплаті будь-яких платежів, зборів, комісій тощо на свою користь за проведення реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами.

Також для проведення реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами кредиторам заборонялося вимагати від позичальників надання будь-яких інших документів, крім письмової заяви.

Законом визначався порядок реструктуризації зобов'язань за споживчими кредитами, згідно з якими "реструктуризація існуючих зобов'язань позичальника за споживчим кредитом, а саме невиплаченої суми кредиту і нарахованих, але не сплачених відсотків (далі - залишок заборгованості за споживчим кредитом), здійснюється шляхом зміни валюти виконання зобов'язань по споживчому кредитом на національну валюту України за офіційним курсом Національного банку України на дату підписання кредитного договору.

Законом також був встановлений мораторій на стягнення майна і термін його дії протягом двох років.

Після цього Гройсман оголосив про закриття засідання парламенту.

Нагадаємо, профільний комітет рекомендував ВР самостійно визначитися щодо відхилення вето президента на закон про реструктуризацію валютних кредитів.