ua en ru

Рада скасувала відстрочку електронного декларування до 2017

Рада скасувала відстрочку електронного декларування до 2017 Фото: Верховна Рада

За таке рішення проголосували 238 нардепів

Верховна Рада України в першому читанні за основу і в цілому підтримала законопроект №3755 "Про внесення змін до закону "Про запобігання корупції" (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування)". За таке рішення проголосували 238 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Законом України "Про Державний бюджет на 2016 рік" відтерміновано до 1 січня 2017 року початок роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування згідно з вимогами Закону України "Про запобігання корупції", - сказано в пояснювальній записці.

Наголошується, що згідно із зобов'язаннями плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України передбачений запуск повноцінної роботи в цьому році всіх антикорупційних органів України. У зв'язку з цим виникає необхідність скасування норми про обмеження часу початку роботи нової системи фінансового контролю Національним агентством з питань запобігання корупції за доходами та видатками осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, виключається положення, яке обмежувало час прийняття Національним агентством з питань запобігання корупції рішення про початок роботи системи подачі та оприлюднення відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Автор законопроекту Вадим Денисенко з трибуни Ради оприлюднив під стенограму ряд правок, внесених у документ.

Так, парламентарі вирішили вилучити ст. 366-1 Кримінального кодексу щодо декларування недостовірної інформації до 2017 року.

Згідно правок, в декларації має бути зазначено цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 150 мінімальних заробітних плат (згідно з чинною нормою закону "Про запобігання корупції" - 50 мінімальних зарплат).

"І надалі плануємо підвищувати планку, тому що з нинішньою інфляцією 50 мінімальних зарплат фактично до кінця року вже можуть бути нічим", - зазначив парламентарій.

Також, згідно з внесеними правками, відомості про подарунок вказуються в декларації, якщо його вартість перевищує 150 мінімальних зарплат. Такi ж змiни стосуються подарунків у вигляді грошових коштів.

Встановлюється, що не підлягають декларуванню грошові активи, загальна вартість яких не перевищує 150 мінімальних зарплат. Також передбачається, що відомості про витрати, на підставі яких у суб'єкта декларування виникає або припиняється право власності на нерухомість та інші активи, вказуються тільки в разі, якщо розмір відповідної витрати перевищує 150 мінімальних зарплат (згідно з чинним законодавством - 50 мінімальних зарплат).

Нагадаємо, звіт Кабінету міністрів України перенесли на 16 годин.