ua en ru

Рада відхилила зміни до законодавства щодо урізання пільг працівникам освіти

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1577 "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України". Депутати відмовилися направити цей законопроекти в Кабінет міністрів на доопрацювання на 1 день , як це пропонував голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. За цю пропозицію проголосували лише 170 (а з другого разу - 175) нардепів з 226 мінімально необхідних.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, зміни до деяких законодавчих актів вносяться з метою "створення умов для стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики".

Як заявив заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук, представляючи цей законопроект в парламенті, даний документ передбачає зменшення видатків на державні органи, недопущення збільшення видатків на утримання працівників державних органів в умовах проведення антитерористичної операції.

Також передбачається встановлення нарахування спеціальних пенсій до 60% замість нинішніх 70-80%. "Щоб пенсія нараховувалася працівникам державних органів як любому працюючому на будь-якому підприємстві", - заявив Матвійчук.

У свою чергу, як повідомила під час сесійного засідання голова комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, цей законопроект вносить зміни до 66 законодавчих актів та пропонує скасувати широкий перелік пільг окремим категоріям осіб та переглядає рівень соціальних гарантій.

Вона зазначила, що дію деяких норм, що прописані у цьому законопроекті, в умовах глибокої фінансової кризи та військових дій можна призупинити на певний час, але не можна взагалі вилучати.

"Є частина норм, які ми можемо дискутувати, але недопустимо внесення змін до законодавчих актів, наслідком яких стане зменшення оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників", - заявила Гриневич.

Тому депутати направили цей законопроект на доопрацювання.

Нагадаємо, сьогодні Рада відхилила зміни до Бюджетного кодексу щодо перегляду захищених видатків