ua en ru

Рада відмовилася заборонити в Україні трансляцію теле- та радіопрограм із закликами до повалення конституційного ладу

Народні депутати не підтримали у першому читанні в цілому законопроект № 4263а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав".

Народні депутати не підтримали у першому читанні в цілому законопроект № 4263а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав". За відповідне рішення проголосували лише 195 парламентарів з 226 мінімально необхідних.

Законопроект передбачає доповнити акон України "Про телебачення і радіомовлення" позиціями в частині щодо:

- заборони на території України ретрансляції теле- та/чи радіопрограм, що містять: заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту; розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою;

- обов'язків та дій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у разі, якщо зміст телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації містить заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою;

До Кодексу адміністративного судочинства України пропонується внести доповнення в частині, що стосується особливостей провадження у справах за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України.

Також народні депутати не підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4297а "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо встановлення процедури тимчасового обмеження трансляції та ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які не підпадають під юрисдикцію України". За відповідне рішення проголосували лише 200 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Цей законопроект передбачав надання права Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення власним рішенням обмежувати трансляцію та ретрансляцію програм, які походять з інших країн, у випадку, якщо їх передачі містять заклики до повалення конституційного ладу, пропаганду війни, національної нетерпимості тощо.