ua en ru

Рада відмовилася зменшити розмір страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії

Народні депутати України не підтримали законопроект № 2997 "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо страхового стажу для призначення мінімальної пенсії". За відповідне рішення проголосували 221 народний депутат з 226 необхідних.

Від Партії регіонів законопроект підтримало 10 депутатів, від "Батьківщини" - 89 нардепів, від "Удару" - 33, від "Свободи" - 34, від КПУ - 30 депутатів, а також 25 позафракційних депутатів.

Разом з тим депутати 313 голосами відправили даний законопроект на доопрацювання та повторний розгляд у першому читанні.

Законопроект вносить зміни до частини першої статті 28 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до яких мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 30 років, а у жінок 25 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. У разі виплати застрахованій особі довічної пенсії мінімальний, розмір пенсії за віком у солідарній системі зменшується на розмір зазначеної пенсії.

Згідно діючої норми законодавства, розмір страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії у чоловіків становить 35 років, у жінок - 30 років.

"Метою прийняття цього закону є удосконалення вимог чинного законодавства щодо страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, шляхом зменшення його загального розміру для чоловіків і жінок та встановлення порядку поетапного збільшення такого стажу з урахуванням віку виходу на пенсію громадян", - йдеться у пояснювальній записці до документа.