ua en ru

Рада відмовилася надати кримськотатарському народу статусу корінного народу України

Народні депутати України не підтримали у першому читанні законопроект № 4434 "Про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму".

Народні депутати України не підтримали у першому читанні законопроект № 4434 "Про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму". За відповідне рішення проголосували 115 народних депутатів.

Проект закону авторства народного депутата з фракції "Батьківщина" Геннадія Москаля визначає правовий статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

"Кримські татари є невід'ємною складовою частиною народу України. Цей закон спрямований на інтеграцію кримськотатарського народу в українське суспільство та на збереження та розвиток кримськотатарським народом своєї власної етнічної ідентичності", - йдеться в документі.

Підставами для надання кримським татарам статусу корінного народу є те, що кримські татари є корінним народом, що проживають на території України.

Законопроект містить комплекс основних правових, економічних та соціальних питань щодо гарантованого забезпечення прав таких осіб.