ua en ru

Рада відмовилася скасувати експортне мито на насіння соняшнику

Народні депутати України не схвалили законопроект № 2692 "Про внесення змін до закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння соняшнику". За відповідне рішення проголосували всього 38 народних депутатів (з 226 необхідних).

Законопроект пропонує скасувати експортне мито на насіння соняшнику.

"Однією з експортноорієнтованих галузей сільського господарства в Україні є олійно-жирова галузь, понад 80 % продукції якої експортується за межі країни. Це одна з небагатьох галузей, що забезпечує, навіть в умовах світової фінансової нестабільності, постійне надходження валютного виторгу в державний бюджет. Обмеження щодо експорту насіння соняшнику (як подрібненого, так і неподрібненого) має негативні наслідки для продовольчого ринку", - йдеться в пояснювальній записці.

Тому, на думку авторів законопроекту - народних депутатів від фракції "Свобода" Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного - скасування експортного мита на насіння соняшнику обґрунтовується, насамперед, потребою забезпечення чіткого виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань та уникнення несприятливого впливу застосування вивізного мита на національну економіку.