ua en ru

Рада відмовилася відкрити відомості Держреєстру прав на нерухоме майно

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроекти №2208 та № 2208-1 "Про внесення змін до статті 28 закону України "Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (щодо відкритості даних Державного реєстру прав)".

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроекти №2208 та № 2208-1 "Про внесення змін до статті 28 закону України "Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (щодо відкритості даних Державного реєстру прав)". За відповідні рішення проголосували 175 і 173 депутатів відповідно з 226 необхідних.

Також народні депутати відмовилися направити ці законопроекти на доопрацювання, за відповідну пропозицію проголосували всього 207 нардепів.

Законопроекти пропонували викласти в новій редакції ст. 28 закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Зокрема пропонується встановити, що інформація про речові права та обтяження на нерухоме майно у формі витягу є доступною будь-якій фізичній та юридичній особі.

"Даний витяг за запитом має містити також інформацію про історію операцій з нерухомим майном: операцій купівлі-продажу, успадкування, іпотек, заборон відчуження, обтяжень даного об'єкта", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Разом з тим, відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України - власника нерухомості, деталізована інформація про обтяження чи іпотеку залишаться інформацією з обмеженим доступом, яка надається лише власнику нерухомого майна, їх уповноваженим особам, спадкоємцям або їх уповноваженим особам.

"За заявою власника або правоволодільця нерухомого майна, йому надається виписка з реєстру, яка містить відомості про фізичних чи юридичних осіб, які одержали дані про права та обтяження на нерухоме майно (у формі витягу, інформаційної довідки або виписки), та про державних реєстраторів, нотаріусів, представників банків або виконавчої служби, які переглядали дані про права та обтяження на дане нерухоме майно", - йдеться у пояснювальній записці до документу.