ua en ru

Рада звільнила від мита архівні друковані видання

Рада звільнила від мита архівні друковані видання Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 258 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні і в цілому законопроект №2659 "Про внесення змін до статті 282 Митного кодексу України (щодо звільнення від сплати мита подарунків державі)". За відповідне рішення проголосували 258 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив заступник міністра юстиції України Антон Янчук, представляючи даний законопроект у парламенті, діючим законодавством звільняються від оподаткування митом документи та видання, які передаються в рамках міжнародного обміну до освітніх, наукових та культурних закладів та бібліотек України.

"Серед цих закладів та установ відсутні архівні установи. Водночас статтею 5 закону "Про національний архівний фонд та архівні установи" передбачено щодо держава вживає заходів для наповнення національної архівної спадщини, що знаходься за кордоном документами архівного походження, відповідно існує потреба у звільненні від оподаткування документів та видань, які надсилаються на обміну до архівних установ", - заявив Янчук.

Закон вносить зміни до пункту 9 частини першої статті 282 Митного кодексу України, згідно з якими у випадках, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань оподаткування, при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі від оподаткування митом звільняються документи та видання, направляються в рамках міжнародного обміну до архівних установ.
Перелік цих закладів визначається Кабінетом міністрів України.

Метою законопроекту, як зазначається в пояснювальній записці, є звільнення від обкладення митом об'єктів культурної та історичної спадщини, переданих в дар Україні з-за кордону.

Нагадаємо, в жовтні 2014 р. Кабмін попросив Раду ввести мораторій на будівництво біля об'єктів національної спадщини.