ua en ru

Рада схвалила закон про столицю: що зміниться для Києва

Рада схвалила закон про столицю: що зміниться для Києва Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Рада має намір розділити посади мера Києва та голови КМДА

Верховна рада України в першому читанні схвалила проект про внесення змін до закону про столицю. РБК-Україна розбиралося, що зміниться для Києва, якщо закон документ пройде всі процедури і набуде чинності в нинішній редакції.

Посади мера Києва і голови КМДА чітко розмежовуються

У разі остаточного прийняття закону, голова КМДА не зможе суміщати посаду з будь-якою іншою. Таким чином, в майбутньому виключається можливість того, що мером Києва і головою КМДА буде одна людина.

Зокрема, київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київради, головувати на засіданнях ради. Голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України місцевою владою та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Дострокові вибори та скорочення Київради

У перехідних положеннях проекту вказується, що депутати Київради як посадові особи органу місцевого самоврядування набувають такого статусу з 1 січня 2021 в разі дострокових виборів.

Загальний склад Київради скорочується до 80 депутатів.

Вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною системою в багатомандатних виборчих округах з відкритими списками. Вибори мера проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Закон закріплює статус головного архітектора Києва

У запропонованому проекті закріплюється статус головного архітектора, який призначається за результатами конкурсу і виконує повноваження в структурі Київського магістрату, займає посаду заступника мера, відповідає за розробку політики в сфері містобудування та архітектури. Також він буде погоджувати містобудівну документацію відповідно до правил забудови Києва.

Повернення районних рад

Пропонується повернути районні ради, які створюються і ліквідуються рішенням Київради. До складу такої районної ради входитимуть 20 депутатів. Виконавчим органом буде районна адміністрація, глава якої буде призначатися за результатами відкритого конкурсу з контрактом на два роки.

Районна адміністрація щорічно звітуватиме перед райрадою.

Вибори депутатів районних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія району в Києві.

У Києві з'являться ратуші

У кожному районі рішенням райради може створюватися ратуша - це окрема будівля, в якій будуть знаходитися органи місцевого самоврядування цього району та інші органи, які їм підпорядковані. Ратуші будуть центром надання соціальних, адміністративних та інших послуг. Крім того, в них депутати райради зможуть вести особисті прийоми жителів.