ua en ru

Рада схвалила створення Кредитного реєстру Нацбанку

Рада схвалила створення Кредитного реєстру Нацбанку Фото: ВРУ схвалила створення Кредитного реєстру Нацбанку (РБК-Україна)

За ухвалення рішення проголосували 226 депутатів

Верховна Рада України схвалила створення Кредитного реєстру Національного банку України. За ухвалення такого рішення проголосували 226 депутатів.

Законопроектом № № 7114-д національному банку України передаються повноваження по Національному банку України повноваження по створенню і веденню кредитного реєстру, які включають:

- отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;

- надання банкам і бюро кредитних історій, певної інформації з кредитної реєстру

Крім того, законом встановлено розмір заборгованості позичальника перед банком за умови перевищення якого, банки отримують доступ до інформації з реєстру про вчинені кредитні операції з таким клієнтом.

Законом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов'язок з надання інформації для реєстру про кредитних операціях банків, які виводяться з ринку.

У свою чергу, на банки покладаються такі обов'язки:

- щодо надання інформації для Кредитного реєстру;

- сповіщення клієнта про те, що інформація про нього буде надаватися до реєстру і виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

У свою чергу, позичальнику, за якого інформація передана до реєстру НБУ, надається право доступу до інформації про себе, що міститься в реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації в разі незгоди з її змістом.

Для Національного банку України встановлено обов'язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься в Кредитному реєстрі стосовно нього і приймати заходи по виправленню банками недостовірної інформації.

Законом визначено порядок розгляду звернень позичальника про внесення змін в інформацію про нього, що міститься в реєстрі.

Також з метою удосконалення роботи Бюро кредитних історій, а відповідно, зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію, розширено перелік інформації, що включається в кредитну історію, та надається виключно за згодою позичальника.

Законом врегульовано питання безперервності оновлення інформації за кредитними договорами у разі переуступки права вимоги за ним і врегульована колізія про право доступу Бюро кредитних історій в державні реєстри згідно з нормами профільного законодавства. Зокрема, бюро надано право отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов'язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

Відповідні зміни внесено до Законів "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України розраховує на ухвалення парламентом у повторному другому читанні законопроекту № 7114-д щодо створення і ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків, внесених до порядку денного Верховної Ради.