ua en ru

Парламент не підтримав створення єдиного реєстру споживачів газу

Парламент не підтримав створення єдиного реєстру споживачів газу Фото: парламент (РБК-Україна)

Створення реєстру передбачалося законом про нацбезпеку

Парламент підтримав у другому читанні законопроект №8068 "Про національну безпеку", яким планувалося передбачити створення єдиного реєстру споживачів газу, передає кореспондент РБК-Україна.

За законопроект проголосували 248 депутатів Ради.

Документом пропонувалося створити єдину базу абонентів - споживачів природного газу. Однак цю правку до другого читання під номером 419 відхилили під час розгляду.

Правкою у законі пропонувалося передбачити, що єдина база абонентів - це єдина база даних про споживачів газу, створена за допомогою автоматизованих комп'ютерних систем з метою досягнення повного комерційного (приладового) обліку обсягів природного газу в Україні, в якій з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних вноситься інформація про кожний такий споживача.

Пропонувалося встановити, що адміністратором єдиної бази абонентів - споживачів природного газу, відповідальним за її ведення, є суб’єкт господарювання, що діє на підставі ліцензії на транспортування природного газу.

Планувалося також визначити, що оператори газотранспортних систем, оператори газорозподільних систем зобов'язані подавати та оновлювати інформацію про всіх споживачів, приєднаних до газотранспортних та газорозподільних систем таких операторів, адміністратору єдиної бази абонентів споживачів природного газу.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало, що на даний момент компанією НАК "Нафтогаз України" монополізовані практично всі сегменти газового ринку: внутрішній видобуток газу, імпорт газу і контроль над магістральними газопроводами та підземними сховищами.