ua en ru

Рада схвалила амністію в 2016 з урахуванням пропозицій президента

Рада схвалила амністію в 2016 з урахуванням пропозицій президента Фото: Рада схвалила амністію в 2016 році

Після низки невдалих голосувань закон був прийнятий мінімально необхідною кількістю голосів

Верховна Рада України схвалила законопроект №4255 Пропозиції Президента до Закону "Про амністію в 2016 році", передає кореспондент РБК-Україна.

Після низки невдалих голосувань документ був прийнятий мінімально необхідною кількістю голосів, отримавши підтримку 226 нардепів.

Згідно з пропозиціями голови держави, питання про застосування амністії суд може вирішити за ініціативою прокурора.

Пояснюється, що ухвалений раніше парламентом закон вступав в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування, і підлягав виконанню протягом 3 місяців. А це означало, що виконання закону продовжилося б і після 30 вересня 2016 року - дати набрання чинності змін до Конституції в частині правосуддя, якими прокуратуру позбавили функції представництва інтересів громадянина в суді.

"У зв'язку з цим пропоную передбачити можливість ініціювання прокурором перед судом питання про застосування амністії виключно до 30 вересня 2016 року", - зазначив Порошенко в своїх пропозиціях.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом трьох місяців.

Нагадаємо, у серпні президент України Петро Порошенко ветував законопроект №4255, яким була оголошена амністія і поширена в цьому році на засуджених учасників антитерористичної операції (АТО).