ua en ru

Рада звернулися до міжнародних організацій журналістів щодо агресії російських ЗМІ проти України

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому проект постанови № "Про звернення Верховної Ради України до Міжнародної Федерації журналістів, Європейської Федерації журналістів, Асоціації Європейських журналістів, міжнародної організації "Репортери без кордонів", Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України".

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому проект постанови № "Про звернення Верховної Ради України до Міжнародної Федерації журналістів, Європейської Федерації журналістів, Асоціації Європейських журналістів, міжнародної організації "Репортери без кордонів", Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України". За відповідне рішення проголосували 233 нардепів.

Дану постанову депутатам вдалося ухвалити лише з другої. Перший раз за цей документ проголосували лише 225 парламентарів.

Постанова передбачає звернення до зазначених міжнародних організацій журналістів щодо протидії інформаційним провокаціям та неперевіреним даним, які розповсюджуються через засоби масової інформації Російської Федерації.

Також постанова передбачає забезпечення інформування світової громадськості про реальний стан в Україні, закликів до російських журналістів про дотримання правил журналістської етики та професії, а також рекомендації представникам засобів масової інформації подавати достовірну, об'єктивну та перевірену інформацію.

Крім того, Рада даною постановою звернулася до Міжнародного олімпійського комітету щодо оцінки висловів та повідомлень у російських засобах масової інформації про українську біатлоністку, чемпіонку Олімпійських ігор в Сочі, чемпіонку світу з біатлону Олену Підгрушну, які дискредитують олімпійський рух.