ua en ru

Рада забезпечила сім'ї загиблих військових пенсій у розмірі 70% від зарплати

Народні депутати сьогодні підтримали в цілому законопроект №2124 "Про внесення змін до статті 36 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Народні депутати сьогодні підтримали в цілому законопроект №2124 "Про внесення змін до статті 36 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". За відповідне рішення проголосували 237 депутатів.

Даний закон призначає членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), пенсії у зв'язку з втратою годувальника у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого годувальника. Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсію пропонується призначати у розмірі 90% зарплати загиблого годувальника, що розподілятиметься між ними рівними частками, але не менше ніж 40% на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Нагадаємо, у даний час пенсії у разі втрати годувальника призначаються у розмірі 40% заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Також встановлюється, що особи, яким раніше призначено пенсії в разі втрати годувальника відповідно до закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", мають право на перерахунок пенсій з урахуванням положень цього закону. У тому випадку, якщо внаслідок перерахунку за нормами цього закону розмір пенсії зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі, тобто у розмірі 40%.

Як повідомив комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, за розрахунками Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України реалізація цього проекту закону потребує додаткового фінансування з державного бюджету України у сумі 246 млн грн у розрахунку на рік. Ці витрати охоплюють 29 тис. 767 осіб, які на цей час отримують пенсію на 1 утриманця, та 293 особи, які отримують пенсію на 2 утриманців (усього - 30 тис. 060 осіб). Для 58 осіб, які отримують пенсію на 3 утриманців, її розмір залишатиметься й надалі в обсязі 40%.

Закон вводиться в дію з 1 січня 2015 р.