ua en ru

Рада не підтримала проведення референдуму 25 травня

Народні депутати не підтримали законопроект № 4801 "Про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 р."

Народні депутати не підтримали законопроект № 4801 "Про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 р." Як повідомив РБК-Україна один з депутатів, за відповідне рішення проголосувало лише 154 народних депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно із законопроектом, Кабмін пропонує забезпечити проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 р. одночасно з позачерговими виборами Президента України.

Згідно з документом, організація підготовки та проведення всеукраїнського консультативного опитування здійснюється в порядку, передбаченому для проведення всеукраїнського референдуму відповідно до закону України "Про всеукраїнський референдум".
Питання, що виносяться на опитування, визначаються постановою Верховної Ради України.

Для забезпечення підготовки та проведення опитування використовуються територіальні та закордонні виборчі округи та виборчі дільниці, що застосовуються на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 р. та окружні, дільничні виборчі комісії, сформовані для організації підготовки та проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року.

"Щодо правових наслідків проведення всеукраїнського консультативного опитування проектом закону України визначено, що всеукраїнське громадське опитування має дорадчий характер, а думка більшості учасників опитування, що взяли участь у голосуванні, щодо винесеного на опитування питання, розглядається і береться до уваги при прийнятті рішень органами державної влади, яких воно стосується та до повноважень яких віднесено", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно з законопроектом, участь у консультативному референдумі зможуть взяти також громадяни України, які проживають на території Криму та м. Севастополя згідно з положеннями закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Кабмін також вніс до ВР законопроект № 4809, в якому пропонує виділити Центральної виборчої комісії на проведення всеукраїнського консультативного опитування 30,8 млн грн.