ua en ru

Рада направила до комітету ветований президентом закон про інститут громадського обвинувачення

Рада направила до комітету ветований президентом закон про інститут громадського обвинувачення Фото: засідання Верховної Ради України

Документ буде доопрацьовуватися протягом 30 днів

Верховна Рада України направила до комітету законопроект про інститут громадського звинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь, який було ветовано президентом України Петром Порошенком. Відповідне рішення підтримали 238 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначається, закон буде доопрацьовуватися у профільному комітеті протягом 30 днів.

При цьому пропозицію скасувати закон підтримали лише 128 парламентаріїв при мінімально необхідних 226. Водночас за подолання вето президента проголосували 157 депутатів Ради при мінімально необхідних 300.

Так, згідно з документом, громадським обвинувачем є будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального злочину або якій стало відомо про скоєння стосовно інших осіб такого злочину, за який Кримінальним процесуальним кодексом допускається кримінальне провадження у формі громадського обвинувачення, і яка подала слідчому, прокурору заяву, повідомлення про вчинення відповідного злочину і заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення.

У документі викладено положення, які описують особливий порядок початку кримінального провадження, порядок доказування обставин, що свідчать про ознаки кримінальних правопорушень, за якими допускається громадське обвинувачення і особливості відшкодування громадським обвинувачем шкоди особі, щодо якої ним було ініційовано початок кримінального провадження.

Документом введено поняття "висновок спеціаліста" як опис проведених спеціалістом досліджень і зроблених за їх результатами висновків, обґрунтованих відповідей на запитання, поставлені стороною кримінального провадження, яка залучила спеціаліста.

Так, на думку Порошенка, положення закону викликають ризики порушень прав і свобод людини, не відповідають Конституції України, базовим законодавчим актам, міжнародним зобов'язанням України у сфері боротьби з корупцією, інтересам забезпечення національної безпеки.

"У зв'язку з чим пропоную його відхилити. При цьому вважаю за необхідне зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства на забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії та боротьби з корупцією та участі громадськості в цьому процесі", - сказано у пропозиціях глави держави до цього закону.

Нагадаємо, Петро Порошенко ветував закон про інститут громадського обвинувача в червні.