ua en ru

Рада має намір вдосконалити визначення штрафів АМКУ при порушеннях економічної конкуренції

Рада має намір вдосконалити визначення штрафів АМКУ при порушеннях економічної конкуренції Фото: Верховна Рада

За відповідний законопроект у першому читанні проголосували 267 нардепів

Верховна Рада України має намір вдосконалити визначення розміру штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідний проект закону №2431 "Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції" у першому читанні за основу підтримали 267 нардепів.

Так, законопроектом передбачається, що органи АМКУ при визначенні розмірів штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції застосовують методику з розрахунку розміру штрафів органами комітету за порушення закону про захист економічної конкуренції, яка затверджена розпорядженням АМКУ.

Підкреслюється, що вказана методика розроблена, виходячи з особливостей національного правового регулювання та правових традицій та водночас враховує кращий європейський досвід.

Документом встановлюється право суб'єкта господарювання - відповідача у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції оскаржувати рішення АМКУ до господарського суду в частині застосування штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції.

Проект акту передбачає, що господарський суд за результатами розгляду заяви про визнання недійсним рішення комітету в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції може залишити визначений розмір штрафу та/або встановлене зобов'язання без змін, зменшити розмір штрафу, змінити встановлене зобов'язання або визнати недійсним рішення Антимонопольного комітету в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції.

Крім того, передбачається, що під час розгляду позовної заяви суб'єкта господарювання про визнання недійсним рішення АМКУ в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення законодавства про захист економічної конкуренції господарський суд має керуватися також і методикою з розрахунку розміру штрафів органами комітету за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, народні депутати підтримали у другому читанні законопроект №2102 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України".