ua en ru

Рада хоче дозволити юр- та фізособам самостійно оплачувати реєстрацію тварин

Рада хоче дозволити юр- та фізособам самостійно оплачувати реєстрацію тварин Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 231 нардеп з 226 мінімально необхідних .

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1484 "Про внесення змін до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин". За відповідне рішення проголосували 231 нардеп з 226 мінімально необхідних .

Цей законопроект удосконалює окремі положення закону України "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" (№ 1648-VII), стосовно яких виникли проблеми при їх практичному застосуванні.

Так, на сьогодні норми у чинному законодавстві виписані таким чином, що у людей нема альтернативи - реєстрація тварин повинна відбуватися винятково за кошти державного бюджету, що виглядає не надто реально зважаючи на дефіцит головного кошторису країни.

Запропоновані зміни надають можливість юридичним та фізичним особам ідентифікацію та реєстрацію тварин здійснювати за власний рахунок. Фізичні особи можуть оплатити роботи з ідентифікації та реєстрації тварин самостійно або укласти договір щодо такої оплати з третіми особами.

На думку авторів законопроекту, надання такого права спрощує впровадження загальнообов'язкової ідентифікації та реєстрації тварин та є особливо актуальним з огляду на запровадження з 1 січня 2015 р. адміністративної відповідальності за порушення законодавства з ідентифікації та реєстрації тварин.

Разом з тим, відповідно до законопроекту, за державою також залишається державна підтримка витрат на ідентифікацію та реєстрацію тварин фізичним особам, але лише тим, хто розводить та утримує тварин для власного споживання продуктів харчування тваринного походження (частина перша статті 10). Такі фізичні особи мають право на відшкодування понесених ними витрат на ідентифікацію та реєстрацію (частина третя нової статті 51).

Нагадаємо, 15 вересня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1648-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин", згідно з яким вводиться обов'язкова ідентифікація та реєстрація всіх сільськогосподарських тварин.