ua en ru

Порошенко підписав закон про обов'язкову ідентифікацію та реєстрацію с/г тварин

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1648-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин", згідно з яким вводиться обов'язкова ідентифікація та реєстрація всіх сільськогосподарських тварин.

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1648-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин", згідно з яким вводиться обов'язкова ідентифікація та реєстрація всіх сільськогосподарських тварин. Про це повідомила прес-служба Президента України.

Закон приводить законодавство України у відповідність до законодавства Європейського союзу, створюється система постійного контролю за станом здоров'я всіх тварини - великої рогатої худоби, свиней, коней, овець та кіз - та ветеринарно-санітарним станом всіх господарств країни.

Документом уточнюються деякі термінологічні визначення ("господарство", "ідентифікаційний номер"), а також нові терміни ("власник", "утримувач", "Адміністратор Єдиного державного реєстру тварин"); визначаються права та обов'язки юридичних, фізичних осіб та Адміністратора Єдиного державного реєстру; встановлюється порядок переміщення тварин, шляхи фінансування робіт з ідентифікації та реєстрації тварин тощо.

З метою забезпечення виконання обов'язку власників та утримувачів тварин здійснювати ідентифікацію та реєстрацію тварин Закон встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері. Водночас передбачається, що у період до 1 січня 2015 р. така відповідальність до громадян не застосовується.

Вартість робіт та послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, що утримуються і розводяться населенням, буде компенсуватися за рахунок державного бюджету. Також передбачена можливість компенсації такої вартості третіми особами.

Нагадаємо, народні депутати підтримали законопроект №4987-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" 14 серпня 2014 р. За відповідне рішення проголосували лише 233 нардепів.