ua en ru

Рада хоче прийняти законопроект про антикорупційну політику

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4556 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України".

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4556 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України". За відповідне рішення проголосували 228 нардепів.

Законопроект вносить зміни до низки законів у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України.

Так, документ вносять зміни до Кодексу про адміністративні порушення України, згідно з яким посадова особа піддається штрафу від 150 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2 тис. 550-8 500 тис. грн) за подання завідомо неправдивих даних у декларації про доходи.

Також пропонується зобов'язати суди застосовувати до порушників штраф, виходячи з двократного розміру незаконно одержаного прибутку (доходу).

Крім того, законопроектом передбачено запровадження кримінальної відповідальності (до 3 років, з тяжкими наслідками - до 8 років в'язниці) за зловживання владою або службовим становищем.

Законопроектом також пропонується дозволити спеціальну конфіскацію майна неповнолітніх порушників або визнаних судом неосудних громадян, звільнених у зв'язку з цим від кримінального покарання.

У той же час, пропонується виключити статтю про відповідальність за невиконання посадовою особою певних дій з метою отримання хабара.