ua en ru

Рада хоче звільнити від ПДВ експорт в митному режимі продукції АПК

Рада хоче звільнити від ПДВ експорт в митному режимі продукції АПК Фото: Верховна Рада

Рада прийняла у першому читанні і в цілому законопроект № 2527

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні і в цілому законопроект № 2527 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції й підтримки безпосередніх сільськогосподарських товаровиробників". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів при 226 мінімально необхідних.

"Сьогодні аграрії, коли здійснюють свою операційну діяльність, роблять закупівлю необхідних матеріалів для здійснення операційної діяльності: вони купують насіння, паливо, засоби захисту рослин, добрива. У складі покупної ціни ПДВ, аграрії платять, тобто платять у бюджет. Після того, як ми прийняли бюджет-2015, тоді вночі цю норму скасували. Фактично у випадку, коли сільгоспвиробник експортував цю продукцію, то фактично сплачений ПДВ йому не повертається. Ця норма абсолютно дискримінаційна в галузі. Металургам, хімікам, всім, хто витратив і мають ПДВ, сплачений державі, при експорті воно відшкодовується", - пояснив співавтор законопроекту нардеп з фракції "Блок Петра Порошенко" Тарас Кутовий.

За словами нардепа, ті підприємства, які не перебувають на спецрежим і фактично так само сплачують ПДВ до держбюджету, при експорті мають право повернути собі цей ПДВ.

"Якщо ми говоримо, що ПДВ, сплачений державі, але не відшкодовано, ми дискредитуємо галузь", - підкреслив Кутовий.

Законопроект пропонує звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з вивезення в митному режимі експорту зернових і технічних культур, крім операцій, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі культури у сільськогосподарських товаровиробників, які є платниками єдиного податку 4 групи і не застосовують спеціальний режим обкладення податком на додану вартість і сплачують цей податок на загальних підставах.

З цією метою законопроектом пропонується викласти пункт 197.21 статті 197 Податкового кодексу України в новій редакції та виключити пункт 152 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

Нагадаємо, в Україну прибудуть міністри економіки і сільського господарства Франції.