ua en ru

Рада хоче зобов'язати комбатів припиняти кримінальні дії своїх підлеглих

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1762 "Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період". За відповідне рішення проголосували 242 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як заявив перший заступник фракції "Народний фронт", голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук, в зоні АТО є підрозділи, де командири не спроможні навести дисципліні, у результаті чого підрозділи перестають виконувати бойові завдання і починають виконувати приступні і злочинні дії.

"Тому, щоб посилити відповідальність військовослужбовців за порушення військової дисципліни, за розпиття спиртних напоїв, за вчинення будь-яких дій, які не підпадають під чинне законодавство нам потрібно посилити як відповідальність військовослужбовців, так і надати права командирам щодо припинення виявлених порушень", - заявив він.

У свою чергу голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат з фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін заявив, що законопроект зокрема запроваджує відповідальність за відмову від виконання законних вимог командира, недбале ставлення до військової служби порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних і слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями.

Законопроект пропонує покласти на командирів обов'язок вживати рішучих заходів щодо припинення вчинення кримінального правопорушення підлеглими та відновлення правопорядку.

Для цього в особливий період, у тому числі в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, з метою затримання військовослужбовців, які вчиняють кримінальні правопорушення, пов'язані із непокорою, опором чи погрозою начальнику застосування насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) в районах виконання бойових завдань, командирів передбачається наділити повноваженнями особисто застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, а в бойовій обстановці - застосовувати зброю чи віддавати підлеглим наказ про застосування таких засобів, якщо в інший спосіб неможливо припинити такі злочинні діяння.

Проектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень. Зокрема, запроваджено відповідальність за відмову від виконання законних вимог командира (начальника), недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями. Командиром пропонується надати право складати адміністративні протоколи.

Документом також пропонується вирішити питання відбування покарання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовцями військової служби за контрактом та призваними за під час мобілізації.

Відповідні зміни передбачається внести до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінально-виконавчого кодексу, Дисциплінарного статуту Збройних сил України, Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України та Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Нагадаємо, також Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за військові злочини.