ua en ru

Рада хоче забезпечити прозорість щодо власників ЗМІ в Україні

Рада хоче забезпечити прозорість щодо власників ЗМІ в Україні Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 240 нардепів

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 1831 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення". За відповідне рішення проголосували 240 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Також депутати з третьої спроби проголосували на підготовку даного законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Як заявив народний депутат з фракції "Народний фронт", голова парламентського комітету з питань духовності та культури Микола Княжицький, цей законопроект важливий для України та для коаліції, бо "українське суспільство має право знати, хто є власником електронних ЗМІ, зокрема теле- та радіомовлення".

"Сьогодні такого знання не існує. Не так давно Нацрада продовжила ліцензію одному з телеканалів, власниками якого є лише офшорні компанії. Один з тих, хто називає себе власником цього каналу - пан Фірташ (український бізнесмен Дмитро Фірташ - ред.) - у неділю виступав у Дмитра Кисельова (журналіста російського телеканалу "Росія " - ред.) в програмі "Вєсті неделі" і розповідав, як нам змінити Україну у відправити у відставку всіх, хто тут сидить. Для того, що сюди прийшли люди Якуковича, Курченка, Льовочкіна, - всі ті, хто розкрадали Україну раніше. Це їхня мрія, і головний інструмент в цьому - засоби масової інформації, власність яких незрозуміла, адже справжні власники цих медіа сидять в Росії. Цей закон зобов'яже всі телерадіолкомпанії вказувати всіх власників ЗМІ до останнього під час ліцензування в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення", - повідомив Княжицький.

Згідно пояснювальній записці, прийняття цього закону міститься в Плані заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженого указом Президента України від 12 січня 2011 року №24/2011.

"Структура власності визнається прозорою, якщо інформація, надана Національній раді дає змогу визначити всіх осіб, які мають пряму та/або опосередковану істотну участь в юридичній особі або можливість значного або вирішального впливу на управління та/або діяльність юридичної особи, у тому числі відносини контролю між усіма особами в ланцюгу володіння корпоративними правами щодо цієї юридичної особи, а також визначити кінцевого бенефіціарного власника. Інформація про структуру власності повинна бути розміщена на веб-сайті телерадіоорганізації або провайдера програмної послуги багатоканальної телемережі в мережі Інтернет відповідно до вимог цього Закону. Телерадіоорганізація або провайдер програмної послуги щороку подає Національній раді інформацію про свою структуру власності в порядку та за формою, що встановлюються Національною радою. Неподання, невчасне подання такої інформації, або подання інформації, що не відповідає дійсності, є підставою для накладення Національною радою санкцій відповідно до цього Закону", - йдеться в законі.

Нагадаємо, Нацрада після 4 червня проводить пошук контенту, що вихваляє російських військових.