ua en ru

Рада повинна захистити залишившихся у РФ українських дипломатів, - Геращенко

Рада повинна захистити залишившихся у РФ українських дипломатів, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (facebook.com/iryna.gerashchenko)

Росія може посилити тиск на українських дипломатів і консулів

Залишившимся в Росії українським дипломатам буде складніше надавати допомогу українцям-політв'язням. Про це написала в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Зокрема, за її словами, очікуваний відповідь Росії на висилку своїх дипломатів сильно ускладнить роботу з надання допомоги, які опинилися у важкому становищі в РФ українцям.

"Як я і прогнозував, у відповідь на висилку російських дипломатів з України, РФ вишле наших діючих дипломатів і консулів, які займаються підтримкою українців, які опинилися в Росії в біді. У посольстві В Москві, у наших консульствах в Санкт - Петербурзі, Ростові, Єкатеринбурзі, Новосибірську залишаються кілька десятків дипломатів і консулів, яким тепер буде важче, зросте навантаження і тиск", - повідомила Геращенко.

Також за її словами залишився українським дипломатам буде складніше відвідувати політв'язнів і домовлятися про побачення для надання допомоги.

"Як ми повинні підтримати наших героичных дипломатів у РФ, які самовіддано працюють, надаючи допомогу політв'язням, відвідуючи судилища, вибиваючи побачення? Перше - ВР зобов'язана, нарешті, прийняти закон про дипломатичну службу, щоб посилити соціальні гарантії наших дипломатів, створити належні умови і захист. Також в уряді необхідно на рівні одного з діючих віце - прем'єрів закріпити чиновника, який буде координувати роботу всіх відомств за надання підтримки і юридичної допомоги сім'ям заручників і політв'язнів, українців і кримських татар. Також ми очікуємо посилення солідарності світу за звільнення наших заручників, посилення тиску на РФ, яка 4 роки утримує Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клыха та інших наших співвітчизників", - додала Геращенко.

http://mfa.gov.ua/ua/press-center/comments/8660-zajava-mzs-ukrajini-u-zvjazku-iz-visilkoju-13-ukrajinsykih-diplomativ-z-...

Опубліковано Iryna Gerashchenko 30 березень 2018 р.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Російська Федерація (РФ) заявила про "дзеркальну" висилки українських дипломатів з території РФ.

https://www.rbc.ua/rus/news/klimkin-nas-komu-pozabotitsya-grazhdanah-1522418971.html