ua en ru

Працівники ХТЗ вийшли на пікет проти дій слідчого СБУ

Працівники ХТЗ вийшли на пікет проти дій слідчого СБУ Фото: у Харкові працівники ХТЗ вийшли на акцію протесту

Працівники Харківського тракторного заводу (ХТЗ) вийшли на акцію протесту з вимогою вгамувати старшого слідчого слідчого відділу УСБУ в Харківській області Владислава Краплі.

Повідомляється, що пікетували будівлю на вулиці Мироносецкой. Близько 450 працівників підприємства тримали прапори України, написані від руки плакати з написами: "Руки геть від ХТЗ. Крапля, ганьба!", "Завод знищують, влада буде мовчати?", "Краплі – люстрацію", "Крапля, руки геть від ХТЗ", а також скандували "Розблокувати рахунки", "Віддайте наші гроші", "Наші діти хочуть їсти", "Дайте нам працювати", "Рейдерів в погонах під суд".

Так, учасники пікету кажуть, що ситуація навколо заводу залишається напруженою – тиск працівників силових структур не слабшає.

За словами робітників, вчора і позавчора (14 і 15 червня), на підприємство приїздив старший слідчий слідчого відділу УСБУ в Харківській області, майор юстиції Владислав Крапля, який в черговий раз висунув необґрунтовані претензії до діяльності заводу.

Наголошується, що заводчани зібрали кілька сотень підписів під петицією до керівництва Управління СБУ в Харківській області з вимогою розблокувати рахунки "ХТЗ" і припинити тиск на трудовий колектив.

"Петиція стала відповіддю на події, що відбуваються навколо підприємства події, зокрема – неправомірний тиск з боку окремих силових структур. У документі робочі звертаються до керівництва силових структур, а також до регіональної влади, яка повинна бути кровно зацікавлена у збереженні легендарного підприємства, забезпечує робочі місця, податкові надходження в бюджет, індустріальну славу Слобожанщини. Люди вимагають втрутитися і припинити свавілля окремих представників силових структур", - заявив в. о. гендиректора ПАТ "ХТЗ" В'ячеслава Шевченка.

Працівники ХТЗ вийшли на пікет проти дій слідчого СБУ

Так, у документі, адресованому, крім СБУ, також прокуратурі Харківської області та Харківської обладміністрації, зокрема йдеться: «Замість того, щоб робочий люд займався своєю справою – справою, яку ми любимо і вміємо робити – ми маємо постійні допити, виснажливі обшуки і вилучення документації. Майор юстиції Крапля Ст. З. продовжує рейди на завод, то з метою проведення огляду, то з метою виклику і допиту свідків. Сам факт, що він провів 5 обшуків на заводі, говорить про некомпетентність і зацікавленості, оскільки основною метою проведення даних заходів є відшукання речей і документів, що мають значення для справи. Постійно виявляється психологічний вплив на працівників підприємства. Ні про яку презумпції невинуватості, гарантованої законом, не йде й мови! У нас забрали навіть комп'ютери! Завод паралізований. І все це – з волі однієї-єдиної людини, не зрозуміло ким і незрозуміло як нагородженого такими повноваженнями. Повноваженнями залишати 2500 чоловік без роботи і зарплати. Повноваженнями гробити флагмана галузі. Майор юстиції Крапля В. С. ототожнює себе з вершителем доль. Він вважає себе в праві вирішувати не тільки інших, але і за своє керівництво! Це неприпустимо!».

Повідомляється, що ініціативна група заводчан передала петицію до приймальної УСБУ в Харківській області. Силовики запевнили, що документ буде прийнятий, зареєстрований і переданий на розгляд.

Крім того, під час акції працівники поліції перекрили рух транспорту на вулиці Мироносецкой. Силовики в тому числі не пропускали перехожих до будівлі СБУ, де проходив пікет.