ua en ru

Робоча група при Президентові завершила роботу над концепцією майбутнього закону про вибори народних депутатів

Президент України Віктор Янукович розглянув концептуальні пропозиції членів Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори щодо концептуальних положень майбутнього закону та визначив позиції, на підставі яких рекомендує підготувати законопроект. Після розробки проект закону буде розглянутий робочою групою й міжнародними експертними установами та внесений Главою держави до Верховної Ради. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.
За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, концепція закону розроблялася за участю представників усіх депутатських фракцій Верховної ради, позафракційних народних депутатів, представників міжнародних та вітчизняних неурядових організацій.
При цьому, значна частина пропозицій, врахованих главою держави, належала представникам опозиційних політичних сил та ОБСЄ.
Так, Президент погодився з пропозицією експерта ОБСЄ вилучити із майбутнього закону норму, за якою повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з відкликанням його суб'єктом подання його кандидатури.
Президент погодився з низкою пропозицій представників опозиційних політичних сил. Зокрема: зберегти у майбутньому законі існуючі преференції для парламентських партій у формуванні окружних та дільничних виборчих комісій; запровадити постійну систему територіальних виборчих округів та виборчих дільниць, винести питання формування округів та дільниць за часові межі виборчого процесу; передбачити в законі можливість утворення в одному стаціонарному лікувальному закладі чи установі виконання покарань більш ніж однієї спеціальної виборчої дільниці; передбачити фінансування дострокових виборів з Резервного фонду Кабінету Міністрів України; визначити, що прихована політична реклама, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог закону, забороняється; обмежити для журналістів, що є кандидатами на виборах, у проведенні агітації, зокрема, треба заборонити таким журналістам вести власні інформаційні телепрограми підчас виборчої кампанії; встановити рівні права для всіх національних спостерігачів тощо.
Як повідомлялося раніше, робочу групу з питань удосконалення законодавства про вибори було створено Указом Президента України 2 листопада 2010 р.