ua en ru

Рабінович просить європейців припинити стосунки з керівництвом Мінкульту України

Рабінович просить європейців припинити стосунки з керівництвом Мінкульту України Фото: Вадим Рабінович

Народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради України з прав людини і лідер партії "За життя" Вадим Рабінович опублікував відкрите звернення до керівників європейських інституцій Дональда Туска, Жан-Клода Юнкера, Мартіна Шульца, а також до керівників дипломатичних представництв країн Євросоюзу в Києві з приводу резонансної заяви міністра культури України Євгена Нищука. Відповідне звернення оприлюднив один з каналів.

Нагадаємо, раніше в прямому ефірі на телеканалі ICTV міністр заявив про відсутність "української генетики" у жителів південної, центральної та східної частини України, назвавши їх "завезеними людьми", що викликало справжню бурю в українському суспільстві. При цьому пізніше Нищук заявив, що "його неправильно зрозуміли".

Рабінович розцінив заяви Нищука як образу повноправних громадян України і спробу охарактеризувати їх як громадян "другого сорту", "недолюдей" і охарактеризував таку риторику як "людиноненависницьку, фашистську і як таку, що розпалює міжнаціональну ворожнечу".

У зв'язку з цим Рабінович закликав керівників євроінституцій і дипломатів припинити всі офіційні відносини з Міністерством культури та його керівником, а також виключити участь Нищука в будь-яких європейських заходах як на території України, так і на території країн об'єднаної Європи. Депутат також закликав європейські держави офіційно відреагувати на заяву міністра культури на рівні керівництва України.