ua en ru

Рабінович звинуватив МОН в обмеженні права талановитих студентів на вищу освіту

Рабінович звинуватив МОН в обмеженні права талановитих студентів на вищу освіту Фото: Вадим Рабінович

У Раді прокоментували політику Міносвіти

Народний депутат України, голова партії "За життя" Вадим Рабінович звинуватив Міністерство освіти і науки (МОН) в обмеженні права талановитих студентів на вищу освіту. Про це він заявив в ефірі каналу NewOnе, коментуючи зміни, які прийняло Міністерство освіти.

За словами нардепа, в Україні різко зменшиться кількість студентів, які будуть отримувати стипендію.

Він зазначив, що з 2017 року в Україні розділять стипендії на академічні та соціальні. Перші, за успіхи у навчанні, складуть до 2360 гривень, другі, 1100 гривень, отримають ті, хто живе в незабезпечених сім'ях, сказав політик.

"Закладена така система, що сьогодні максимум 50% студентів отримуватимуть стипендії. Але гірше інше: що до 2019 року кількість стипендіатів має зменшитися до 15%", — заявив Рабінович.

За словами політика, це може призвести до того, що талановиті діти з незабезпечених сімей не зможуть отримати вищу освіту.

"Сьогодні максимальна кількість українських хлопців і дівчат навчаються у Польщі, багато в Угорщині. Від нас іде найкращий, найсильніший потенціал. І наша влада цього не розуміє", - заявив Рабінович і закликав студентів до протестів.

"Дорогі студенти, не дивіться на це все спокійно, не давайте себе як баранів вести, куди вони хочуть. Формуйте групи, які, якщо треба, будуть виходити на вулиці, до Міністерства освіти!", - додав він.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України затвердив положення, яке дозволить створювати ради молодих вчених при органах виконавчої влади.