ua en ru

RAB-регулювання потрібно вводити до приватизації обленерго, - ФДМ

RAB-регулювання потрібно вводити до приватизації обленерго, - ФДМ Фото: Юрій Нікітін (з відкритих джерел)

Старт приватизації обленерго запланований на другу половину 2018 р

RAB-регулювання необхідно ввести до старту приватизації державних обленерго, запланованих на 2018 р. Таку думку "Экономическим известиям" висловив заступник голови Фонду державного майна України (ФДМ) Юрій Нікітін.

"З погляду приватизації важливо, щоб цей механізм запрацював. Щоб інвестор розумів, як він може повертати свої інвестиції – ті, які він буде вкладати в компанію. В ідеалі, щоб воно (RAB-регулювання, - ред.) запрацювало до того, як об'єкти будуть приватизовані", - зазначив він.

За його словами, старт приватизації обленерго запланований на другу половину 2018 р.

"В нашому розумінні, з точки зору вартості цих активів – їх вартість повинна зрости, причому досить серйозно, якщо буде введено RAB-регулювання в цих компаніях", - зазначив Нікітін.

Щодо норми прибутковості RAB-регулювання чиновник заявив, що вона повинна співвідноситися з іншими інструментами інвестування та бути привабливою для інвесторів.

"Питання в тому, який відсоток, на яку базу (стару і нову базу активів, - ред.). Як показує європейський досвід, там різні підходи, і в більшості своїй вони (ставки, - ред.) однакові", - сказав Нікітін.

Згідно з затвердженим планом приватизації в 2018 р. планується ФДМ планує виставити на продаж Хмельницькобленерго (70%), Миколаївобленерго (70%), Харківобленерго (65%). Запоріжжяобленерго (60%), Тернопіль (50,9%), Черкасиобленерго (46%), Сумиобленерго (25%), Донбасенерго (25%), Одесаобленерго (25%).

Ряд компаній, в числі яких Хмельницькобленерго, Сумиобленерго, Чернігівобленерго, Вінницяобленерго, Прикарпаттяобленерго, Львівобленерго вже заявили про свої наміри перейти на RAB-регулювання.

10 січня 2018 р. було опубліковано постанову НКРЕКП про введення RAB-тарифів для обленерго. RAB (Regulatory Asset Base)-регулювання або стимулююче тарифоутворення – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж.