ua en ru

Р.Поланськи випустять з швейцарської в'язниці не раніше 30 грудня.

Романа Поланськи випустять з в'язниці не раніше 30 грудня 2009 р. Владі буде потрібно ще час для перевірки дотримання всіх вимог до домашнього арешту кінорежисера, під яким він знаходитиметься після виходу з в'язниці, передає Associated Press з посиланням на заяву Міністерства юстиції Швейцарії.

Нагадаємо, напередодні Міністерство юстиції Швейцарії офіційно підтвердило звільнення Р.Поланськи під заставу в 4,5 млн дол. При цьому міністерство не подаватиме апеляцію на рішення суду. Як повідомлялося в опублікованій заяві міністерства, Р.Поланськи буде відпущений з в'язниці "в найкоротші терміни" і поміщений під домашній арешт. Весь цей час він знаходитиметься під пильним спостереженням слідства. Режисер зобов'язаний носити спеціальний електронний браслет, що відстежує його переміщення, і не покидати межі свого будинку в Гштааді в Швейцарських Альпах. Він також повинен буде здати властям документи, що засвідчують його особу.

Проте, питання про можливу екстрадицію 76-річного кінорежисера в США як і раніше залишається відкритим. Офіційний запит про екстрадицію Р.Поланськи з Швейцарії США подали 23 жовтня ц.р.

Відомий кінорежисер Р.Поланськи був арештований 27 вересня 2009 р. на вимогу США в швейцарському Цюріху, куди він прибув на міжнародний кінофестиваль. У Америці його звинувачують в тому, що в 1978 р. він вступив в зв'язок з 13-річною школяркою-фотомоделю Самантой Геймер. Режисер визнав себе винним у зв'язку з неповнолітньою, після цього п'ять інших звинувачень прокуратури, зокрема в згвалтуванні, були скасовані. У 1978 р. режисер втік із США, щоб уникнути в'язниці по звинуваченнях в педофілії, і більше туди не повертався.