ua en ru

Р.Богатирьова: Україна як стратегічний партнер цікава і для Євросоюзу, і для Росії

Україна як стратегічний партнер цікава і для Євросоюзу, і для Росії, проте швидкість просування по обраному напрямку співпраці залежить насамперед від самої України. Про це на сьогоднішньому брифінгу за підсумками зустрічі з керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Станіславом Козеєм заявила секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що ми цікаві всім, але щоденна зацікавленість виявляється то з однієї, то з іншої сторони через програми, проекти, переговорні процеси, як це бувало напередодні або раніше. Російська Федерація є стратегічним партнером для України і ті програми, особливо урядові, які напрацьовані більше року тому - вони сьогодні знаходяться як в процесі обговорення, так і реального втілення, і тому цей процес безперервний - переговори з Російською Федерацією і практичні дії. Що ж до Європейського Союзу, то я думаю, що наша перевага в тому, що ми завжди обнародуємо візити українських дипломатів або українського керівництва, українських структур в європейські структури, плани, наміри і результати... Не можна говорити, хто більше, а хто менше. Я думаю, що увага до нас така, яка необхідне нам, щоб ми могли вирішувати свої питання, національні інтереси, проблеми національного плану розвитку. Проблеми наших реформ і інтенсивність цих процесів залежить не завжди від партнерів, а від української активності", - сказала Р.Богатирьова.

Також вона підкреслила, що не варто класти на чаші вагів Росію і Євросоюз, визначаючи, хто з них більше, а хто менше зацікавлений в співпраці з Україною. "Мені здається, ми маємо адекватних партнерів в нашому діалозі з Європою і з Російською Федерацією, саме такий підхід вводить логічність, прозорість, прогнозованість в наші дії, нашу поведінку і наші плани", - підкреслила секретар Ради національної безпеки і оборони України.