ua en ru

У Путіна чекають роз'яснення слів Порошенка про "хабар" Януковичу

У Путіна чекають роз'яснення слів Порошенка про "хабар" Януковичу Фото: Дмитро Пєсков і Володимир Путін

При цьому в Кремлі не ставлять питання про легітимність нинішньої української влади

Прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков попросив дати роз'яснення з приводу заяви Президента України Петра Порошенка, в якому він назвав російський кредит у 3 млрд дол. "хабарем" Віктору Януковичу. Про це Пєсков заявив сьогодні, передає РБК.

"Ми знаємо, що Президент України, на той час Янукович, був повалений в результаті неконституційного і незаконного перевороту і, безумовно, коли ми чуємо подібні заяви, в першу чергу, ми очікуємо роз'яснень, відмовляються нинішні українські влади від правонаступництва стосовно зобов'язань України, в тому числі і міжнародних, з яких нас, в першу чергу, цікавлять фінансові", - сказав Пєсков.

При цьому він пояснив, що питання про легітимність нинішньої влади в Україні не ставиться.

"Питання в тому, що якщо мова йде про легітимної влади в Україні, заперечують вони правонаступництво України як держави", - пояснив прес-секретар Путіна.

Сьогодні в інтерв'ю Bloomberg Петро Порошенко охарактеризував російський кредит у 3 млрд дол. як "хабар", яку його попередник Віктор Янукович отримав від Москви за відмову від євроінтеграції.

Нагадаємо, Росія погодилася надати Україні фінансову допомогу на 15 млрд дол. в грудні 2013 року, після того як Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Росія встигла виділити 3 млрд дол. через купівлю єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 р.

Зазначимо, 19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. Петро Порошенко підписав цей закон 28 травня.