ua en ru

Путін: Входження в Євразійський союз дозволить його учасникам швидше інтегруватися в Європу

Входження в Євразійський союз дозволить кожному з його учасників швидше і на більш сильних позиціях інтегруватися в Європу. Таку думку висловив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у статті для газети "Ізвєстія".

Нагадаємо, Путін у статті висловлює ідею про те, що Митний союз РФ, Білорусії і Казахстану повинен поступово перерости в Євразійський союз, який стане "зв'язкою" між Європою і динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном (АТР).

"Євразійський союз - це відкритий проект. Ми вітаємо приєднання до нього інших партнерів, і насамперед країн Співдружності. При цьому не збираємося нікого квапити або підштовхувати. Це повинно бути суверенне рішення держави, продиктоване власними довгостроковими національними інтересами", - пише Путін.

При цьому він відзначає, що "деякі сусіди РФ пояснюють небажання брати участь у просунутих інтеграційних проектах на пострадянському просторі тим, що це нібито суперечить їх європейському вибору". "Вважаю, що це помилкова розвилка. Ми не збираємося ні від кого відгороджуватися і комусь протистояти. Євразійський союз буде будуватися на універсальних інтеграційних принципах як невід'ємна частина Великої Європи, об'єднаної єдиними цінностями свободи, демократії та ринкових законів", - підкреслює російський прем'єр.

Він додає, що ще в 2003 р. Росія і ЄС домовилися про формування загального економічного простору, координації правил економічної діяльності без створення наднаціональних структур. "У розвиток цієї ідеї ми запропонували європейцям разом подумати про створення гармонійного спільноти економік від Лісабона до Владивостока, про зону вільної торгівлі і навіть більш просунутих форм інтеграції. Про формування узгодженої політики у сфері промисловості, технологій, енергетики, освіти і науки. І, нарешті, про зняття візових бар'єрів. Ці пропозиції не зависли в повітрі - вони детально обговорюються європейськими колегами", - підкреслює Путін.

"Тепер учасником діалогу з ЄС стане Митний, а надалі і Євразійський союз. Таким чином, входження в Євразійський союз, крім прямих економічних вигод, дозволить кожному з його учасників швидше і на більш сильних позиціях інтегруватися в Європу", - робить висновок глава російського уряду.