ua en ru

Путін затвердив концепцію зовнішньої політики РФ зі збереженням загрози протистояння з США

Путін затвердив концепцію зовнішньої політики РФ зі збереженням загрози протистояння з США Путін затвердив концепцію зовнішньої політики РФ

РФ констатує, що ймовірність ядерної війни невелика

Президент Росії Володимир Путін затвердив концепцію зовнішньої політики РФ зі збереженням загрози протистояння з США. Про це повідомляє ТАСС.

"Росія не визнає екстериторіального здійснення США своєї юрисдикції поза рамками міжнародного права, не сприймає спроб надання військового, політичного, економічного чи іншого тиску і залишає за собою право жорстко реагувати на недружні дії, в тому числі шляхом зміцнення національної оборони і прийняття дзеркальних або асиметричних заходів", - сказано в стратегії.

Відзначається, що РФ розглядає створення протиракетної оборони (ПРО) США як загрозу своїй безпеці і залишає за собою право на відповідні заходи.

"Росія розглядає створення глобальної системи протиракетної оборони США як загрозу своїй національній безпеці і залишає за собою право прийняття адекватних заходів у відповідь", - свідчить документ.

При цьому наголошується, що РФ виступає за конструктивну співпрацю з США в сфері контролю над озброєннями.

"Росія виступає за конструктивну співпрацю з США в сфері контролю над озброєннями з обов'язковим урахуванням нерозривного взаємозв'язку між стратегічними наступальними і оборонними засобами, імперативності надання процесу ядерного роззброєння багатостороннього характеру. Російська Федерація виходить з того, що переговори про подальші скорочення стратегічних наступальних озброєнь можливі тільки з урахуванням всіх без винятку факторів, що впливають на глобальну стратегічну стабільність", - підкреслюється в концепції.

При цьому Російська Федерація констатує загострення протиріч, проте виходить з того, що ймовірність повномасштабної війни, в тому числі ядерної, невелика.

"В умовах загострення політичних, соціальних, економічних протиріч і зростання нестабільності світової політичної і економічної системи підвищується роль фактора сили в міжнародних відносинах... Не дивлячись на те, що небезпека розв'язання великомасштабної війни, в тому числі ядерної, між провідними державами залишається невисокою, зростають ризики їх втягування в регіональні конфлікти і ескалації криз", - сказано в документі.

Нагадаємо, раніше Путін висловив надію, що з приходом нової адміністрації США з'явиться шанс налагодити російсько-американські відносини.