ua en ru

Путін: Митний союз має перерости в Євразійський союз, який стане "зв'язкою" між Європою і АТР

Митний союз РФ, Білорусії і Казахстану повинен поступово перерости в Євразійський союз, який стане "зв'язкою" між Європою і динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном (АТР). Про це пише прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у статті для газети "Ізвєстія".

"Будівництво Митного союзу і Єдиного економічного простору (ЄЕП) закладає основу для формування в перспективі Євразійського економічного союзу. Одночасно буде йти і поступове розширення кола учасників Митного союзу ЄЕП і за рахунок повноцінного підключення до роботи Киргизії і Таджикистану. Ми не зупиняємося на цьому і ставимо перед собою амбітне завдання: вийти на наступний, більш високий рівень інтеграції - до Євразійського союзу", - підкреслює Путін

Прем'єр пояснює, що мова не йде про те, щоб в тому або іншому вигляді відтворити СРСР. На його думку, "наївно намагатися реставрувати або копіювати те, що залишилося в минулому, але тісна інтеграція на новій ціннісній, політичній, економічній основі - це веління часу".

"Ми пропонуємо модель потужного наднаціонального об'єднання, здатного стати одним з полюсів сучасного світу і при цьому грати роль ефективною "зв'язки" між Європою і динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном. У тому числі це означає, що на базі Митного союзу і ЄЕП необхідно перейти до більш тісної координації економічної і валютної політики, створити повноцінний економічний союз", - пояснює Путін.

На його думку, складання природних ресурсів, капіталів, сильного людського потенціалу дозволить Євразійському союзу бути конкурентоспроможними в індустріальній і технологічній гонці, в змаганні за інвесторів, за створення нових робочих місць і передових виробництв. І поряд з іншими ключовими гравцями і регіональними структурами - такими як ЄС, США, Китай, АТЕС - забезпечувати стабільність глобального розвитку.

Також Путін підкреслює, що Євразійський союз стане свого роду центром подальших інтеграційних процесів. Тобто буде формуватися шляхом поступового злиття існуючих структур - Митного союзу і Єдиного економічного простору.