ua en ru

Путін звузив своє найближче оточення, - ЗМІ

Путін звузив своє найближче оточення, - ЗМІ Джерело фото:kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін звузив свій ближнє коло до декількох керівників силових структур, позбувшись від мільярдерів, постраждалих від ослаблення рубля і виступають проти подальшої конфронтації в Україні. Про це пише Bloomberg з посиланням на свої джерела в оточенні Президента РФ.

Президент Росії став з підозрою ставитися до людей, які зобов'язані йому своїм багатством і які сильно постраждали від західних санкцій. Один з джерел видання уточнив, що бізнесмени, близькі до Путіна, усвідомлюють свій обов'язок перед ним і не будуть його публічно критикувати, але не хочуть, щоб його особисті амбіції знищили їх стан.

На думку політтехнолога Сергія Маркова, раніше близькі до Путіна бізнесмени, тепер опинилися "на периферії", а ближнє коло складають секретар Ради безпеки Микола Патрушев, глава ФСБ Олександр Бортніков, голова СЗР Михайло Фрадков і міністр оборони Сергій Шойгу.

Bloomberg нагадує, що в листопаді міністри та інші функціонери, які займаються порятунком російської економіки, скаржилися, що місяцями доводилося чекати, щоб донести свої рекомендації до Президента.

В кінці 2014 р. Bloomberg підрахував, що найбагатші росіяни втратили 61 млрд дол. або чверть свого сукупного майна. У їх числі опинилися Геннадій Тимченко і брати Аркадій і Борис Ротенберг, яких називають друзями Путіна.

За словами колишнього сенатора Сергія Пугачова, Путін почав "видаляти фігури з шахівниці" у травні 2014 р., коли він звільнив главу управління справами Президента Володимира Кожина.

"Сьогодні особиста дружба й лояльність нічого не значать", - сказав Пугачов. - "Навіщо Путіну друзі, якщо його підтримують 85% росіян?"

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив журналістам Bloomberg по телефону, що йому невідомо про будь-яке невдоволення в оточенні Путіна з приводу поточної політик щодо України.

Нагадаємо, в січні Президент США Барак Обама заявив, що економіка Росії "розірвана на шматки", а сама країна - ізольована.