ua en ru

Путін: РФ буде ініціювати запуск в СНД спільних програм у сфері енергетики, транспорту, високих технологій, соцрозвитку

Росія спільно з партнерами має намір активно працювати над вдосконаленням інститутів Співдружність Незалежних Держав (СНД) і насиченням її практичного порядку. Про це пише прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у статті для газети "Ізвєстія".

Зокрема, зазначає він, мова йде про запуск в СНД конкретних, зрозумілих, привабливих ініціатив і спільних програм - наприклад, у сфері енергетики, транспорту, високих технологій, соціального розвитку. "Великі перспективи у гуманітарному співробітництві в науці, культурі, освіті, у взаємодії у сфері регулювання ринків праці, створення цивілізованого середовища для трудової міграції. Нам дісталася велика спадщина від Радянського Союзу - це і інфраструктура, і сформована виробнича спеціалізація, і загальний мовний, науково-культурний простір. Спільно використовувати цей ресурс для розвитку - в наших інтересах", - додає Путін

Крім того прем'єр-міністр РФ переконаний, що економічною основою Співдружності повинен стати максимально ліберальний торговий режим. Він нагадує, що за ініціативою Росії - в рамках її головування в СНД в 2010 р. - був підготовлений проект нового Договору про зону вільної торгівлі, що базується на принципах Світової організації торгівлі і націлений на повномасштабне зняття різного роду бар'єрів. "Розраховуємо на серйозний прогрес в узгодженні позицій за Договором в ході чергового засідання Ради глав урядів СНД, яке відбудеться в жовтні 2011 р.", - підкреслює Путін.

Він також додає, що "було б помилкою протиставляти Євразійський союз та СНД". "У кожної з цих структур є своє місце і своя роль на пострадянському просторі", - відзначає глава російського уряду.

Нагадаємо, Путін у статті висловлює ідею про те, що Митний союз РФ, Білорусії і Казахстану повинен поступово перерости в Євразійський союз, який стане "зв'язкою" між Європою і динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном (АТР). Він також відзначає, що буде йти розширення кола учасників Митного союзу ЄЕП і за рахунок повноцінного підключення до роботи Киргизії і Таджикистану.