ua en ru

Путін розлютив Ізраїль дозволом на постачання Ірану ракет С-300 The Telegraph

Путін розлютив Ізраїль дозволом на постачання Ірану ракет С-300 The Telegraph Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін викликав різке засудження з боку Ізраїлю, дозволивши поставляти Ірану балістичні ракети С-300. Про це повідомляє видання The Telegraph з посиланням на заяву міністра розвідки і стратегії Ізраїлю Юваля Штайніца.

Ізраїльський міністр жорстко розкритикував рішення Росії і висловив переконання, що Іран не збирається використовувати зняття санкцій для поліпшення життя своїх громадян.

"Це доводить, що іранський економічне зростання буде використаний для переозброєння, а не на користь добробуту народу", - сказав Штайніц.

Рішення скасувати санкції, на його думку, дозволить Ірану "посилити свою агресію в регіоні". Держсекретар США Джон Керрі також висловив своє занепокоєння главі МЗС РФ Сергію Лаврову за рішення Москви постачати Ірану ракети С-300.

Москва і Тегеран підписали угоду про продаж ракет С-300 в 2007 р. В США та Ізраїлі тоді розкритикували цю угоду, відзначивши, що ракети можуть бути використані для захисту іранського ядерного арсеналу, створення якого на Заході та в Єрусалимі розцінюють як пряму загрозу.

У 2010 р. Радбез ООН вирішив призупинити виконання контракту. Зараз же, коли ЄС і США погодилися скасувати деякі санкції проти Ірану в обмін на відмову від ядерних амбіцій, Росія вирішила відновити і постачання зброї.

Відзначимо, в Євросоюзі також стурбовані скасуванням Росією ембарго на постачання С-300 Ірану.