ua en ru

Путін закликав Україну замислитися про економічну вигоду вступу в МС

Вступ України до Митного союзу і Єдиного економічного простору це суверенний вибір українського народу й українського керівництва, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками засідання глав урядів Митного союзу та Євразійського економічного співтовариства.
Путін вважає, що "інтереси економічного характеру, прагматичний погляд на речі не може не примусити Україну як мінімум проявити інтерес до цього".
Прем'єр-міністр РФ закликав Україну замислитися про економічну вигоду. "Треба сісти, порахувати, зважити і позбутися від різних політичних фобій минулого, а подивитися в майбутнє".
При цьому Путін зазначив, що нав'язувати Україні рішення про приєднання Росія не збирається. "А якщо Україна на якомусь етапі свого розвитку, взявши в руки олівець і порахувавши на папірці, що чогось варта, прийде до висновку, що це доцільно, ми готові будемо почати прямий діалог про приєднання України до цих інтеграційних об'єднань", - заявив російський прем'єр.
Він зазначив, що Киргизія і Таджикистан висловлюють свою зацікавленість приєднання. "Але Таджикистан не може це зробити за відомими міркувань - через відсутність спільних кордонів, а от якщо цей крок зробить Киргизія, то тоді і Таджикистан буде на порядку денному", - сказав він. Зазначимо, Таджикистан не межує з жодною з трьох країн Митного союзу, але має кордон з Киргизією.
За словами Путіна, для того щоб приєднання відбулося, потрібно, щоб "наші колеги ретельно вивчили всі вимоги приєднання до цієї організації і були готові з економічної точки зору, і з правової, імплементувати ці правила у себе в економіці і в своїй правій базі" .
Прем'єр-міністр РФ зазначив, що Митний союз та ЄЕП відкриті для приєднання інших держав.
Путін нагадав, що за пропозицією Казахстану була створена робоча група, завданням якої буде наближення моменту вступу Киргизії до Митного союзу.